Pogosta vprašanja in odgovori

 

Ali je trening TKD-ja primeren zame, čeprav sem slabo razgiban?
Pogosto vprašanje, ki si ga postavljajo začetniki. Večina začetinikov je slabo razgibana, vendar so treningi temu prilagojeni. Z razteznimi vajami opazimo rezultate že po nekaj treningih.

Kondicijsko sem popolnoma nepripravljen. Ali je trening TKD-ja primeren zame?
Če začneš trenirati takoj, boš v relativno kratkem obdobju pridobil dobro kondicijo.

Ali je TKD primeren za punce?
Seveda. Punce se ne smejo bati, da bodo dobile "moško postavo" Nasprotno, ojačalo bodo tiste mišice, ki si jih najbolj želijo (zadnjico, notranje stegenske mišice), izgubile pa bodo tudi odvečno maščobo. V našem klubu je približno polovica članov deklet.

Ali mi bodo treningi vzeli preveč časa?
S treniranjem TKD-ja pridobivamo koncentracijo, disciplino in odgovornost. Osebe, ki trenirajo so bolje organizirane in zato imajo tudi več prostega časa. Treningi pa so ventil za sproščanje in odpravljanje stresa.

S koliko leti lahko začnemo trenirati TKD?
V TKD klubu ORIENT imamo posebno vadbeno skupino za otroke stare od 5 do 10 let. Zgornje meje pa ni, saj je taekwondo veščina za celo življenje.

Koliko časa je potrebno da pridemo do črnega pasu?
V povprečju sta potrebni okoli 2 leti, če treniramo trikrat tedensko po uro in pol. Potrebno pa je upoštevati tudi ostale dejavnike (motivacija, talent, disciplina) ki vplivajo na dolžino potrebnega časa.

Kakšna je razlika med TKD-jem in Karatejem?
Kljub temu da se v TKD-ju in Karateju vadijo skoraj isti udarci in blokade, je osnovna razlika med tema dvema borilnima veščinama ta, da se v karateju uporabljajo bolj čvrsti, daljši stavi, uporablja pa se tudi več ročne tehnike. Za tkd pa je značilna hitra nožna tehnika, atraktivni nožni udarci iz skoka in obrata. Prav tako pa se v taekwondoju uporabljajo krajši stavi. Razlika je tudi v športni borbi, saj je taekwondo za razliko od karateja olimpijski šport.

Nail Technician Courses | Ceiling Fan Parts | Car Beds | Cheap Mattresses | Cheap Mortgages | Best mortgage deals | Squidoo Directory