Zgodovina Taekwondoja

zg13Kot večina borilnih veščin, izhaja tudi Taekwondo iz Azije, bolj natančno iz današnje Južne Koreje. Taekwondo lahko definiramo na več načinov, izvirni pomen pa je: znanje borbe z rokami in nogami. saj tae- pomeni noga, kwon- pomeni pest in do- veščina. Predstavlja na izkušnjah in znanosti zasnovano metodo bojevanja z vsemi deli telesa v borbi z enim ali več nasprotniki. Za pridobitev te sposobnosti in znanja, je potreben intenzivnen fizičen in psihičen trening. Za zgodovino borbe z rokami in nogami lahko rečemo da je stara kot samo človeštvo. Ljudje so od svojega obstoja, da bi se branili ali napadali, uporabljali vsa možna sredstva, med njimi tudi roke in noge. Razvoj Taekwondoja lahko zasledujemo skozi 2000 let in ga bi lahko razdelili na obdobje starega in obdobje novega TKD-ja.

Obdobje starega TKD-ja

Originalne sledi lahko najdemo v zgodovini Koreje približno tri leta pred našim štetjem, v času vladavine dinastije Koguryo. TKD je doživel razvoj v času kraljevine Silla, ki je nastala 20 let pred dinastijo Koguryo. Dinastija Silla je bila na prostorih današnje Koreje, ki je ležala bolj južno in je bila najmanjša od treh dinastij, ki so si delile Korejski polotok. Od strahu stalne nevarnosti pred močnejšima sosedoma iz obeh strani, so si organizirali močno skupino mladih plemičev in oficirjev. Ta skupina je bila določena za intenzivne treninge v različnih oblikah borbe z orožjem in brez njega. Iz tega obdobja izhaja nastanek starokorejskega TAE KYONA, današnjega Taekwondoja, ki pa je prilagojen našemu načinu življenja.

Obdobje modernega TKD-ja

zg21Obdobje modernega TKD-ja se začenja med in po drugi svetovni vojni. Njegov ustanovitelj je Korejski general Choi Hong Hi, ki je s svojimi prijatelji predelal in izpopolnil stare sisteme borbe z rokami in nogami. Leta 1953 na predlog starih mojstrov, se je korejska borilna veščina preimenovala v Taekwondo. Nekaj let za tem, je Choi Hong Hi v sodelovanju s svojimi prijatelji, sistemsko dopolnil in izpopolnil TKD tehniko, ter napisal moderna športna pravila. V kratkem času je napravil TKD za potrebe človeka v 20. stoletju. Od leta 1959 se je začel hiter razvoj TKD-ja v svetu, ko je Choi Hong Hi prestopil korejsko mejo in začel demonstrirati to novo borilno veščino. Leta 1963 se je pojavil močan razvoj TKD-ja v ZDA. Leta 1965 je mojster prvič obiskal Evropo in leta 66 je bila ustanovljena internacionalna TKD federacija (ITF). Leta 1969 je bilo organizirano prvo prvenstvo Azije, prvo svetovno prvenstvo pa leta 74 v Kanadi. Zaradi hitrega razvoja TKD-ja je Južno Korejski režim hotel prevzeti monopol nad celim svetovnim Taekwondojem. Zaradi svojih političnih interesov, je mojster Choi Hong Hi leta 1972 emigriral v Kanado in v Torontu ustanavlil svoj sedež. Odgovor na njegovo emigracijo in izgubljanjem vpliva nad celim TKD-jem, Južno Korejska vlada ustavlja novo TKD organizacijo pod imenom World Taekwondo Federation (WTF). Od takrat sta začeli delovati dve TKD organizaciji: ITF in WTF. Danes Taekwondo predstavlja moderen mednarodni TKD šport. Ta veščina je razširjena v več kot 160 državah sveta in ima 45 mio učencev z izpopolnjeno tehniko, pravilnim delom, metodiko dela, terminologijo, športnimi in moralnimi pravili. Ljudje ki se slabo spoznajo na TKD se bodo vprašali:

Kakšna je razlika je med Taekwondojem kot športom in Taekwondojem kot veščino? Lahko rečemo da je razlika v psihični pripravi, cilju, taktiki in v nekaterih tehnikah. V večini držav, kjer je TKD zelo razvit, ga ljudje sprejemajo kot rekreacijo.

Taekwondo v Sloveniji, je bil prinesen leta 1977. Trenirali so ga bolj na individualni ravni. Nato so se začele razvijati sekcije in društva. Danes v Sloveniji v obeh verzijah deluje 20 klubov in društev s čez 3000 člani. V svetu in tudi pri nas je bolj razvita in priznana Taekwondo WTF verzija. Razlog temu je, da je v kratkem času od leta 78 do danes WTF verzija postala najmočnejša in najbolj organizirana organizacija borilnih športov na svetu. Drugi razlog je, da Taekwondo prizna MOK in da je polnopravni član Olimpijskih športov.

Razlike med ITF in WTF

Razlikujeta se v:

 • ročni in nožni tehniki
 • dolžini in številu borbenih rund
 • v zaščitni opremi
 • v vrstnem izvajanju "form-pooms" in tehnike
 • v Taekwondo obleki
 • v težnostnih kategorijah

 

Tekmovanje se izvaja v WTF-u:

  • v športni borbi, ki traja 3×3 minute, glede na starostno in težnostno kategorijo
  • v šolskih in mojsterskih formah- "tangeuk&poomsae", glede na višino pasu
  • v testu moči
  • v specialni tehniki (demonstracija)